Κέντρο Eκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λιθακιάς Ζακύνθου

Κτήριο Μεσσαλά, 29092 Λιθακιά, Ζάκυνθος | Τηλ: 26950 53417 | Email: kpezakyn@gmail.com

Κέντρο Eκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λιθακιάς Ζακύνθου

«Φωτογραφίζω τις επιπτώσεις του Σεισμού στην Περιοχή μου»

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2461042034
Περιβαλλοντική ΟμάδαΒ Γυμνασίου  2014-15
ΣυντονιστέςΜωυσιάδου Σοφία
Παπαζήσης Βασίλειος
Σεισμός 13ης Μαΐου 1995. Ρύμνιο Κοζάνης.
Σεισμός 13ης Μαΐου 1995. Κνίδη Γρεβενών.
Πλήρης κατάρευση στέγης.
Σεισμός 3ης Ιουλίου 2003. Αιανή Κοζάνης.
Σημαντική ρωγμή στο σκελετό νεοανερχόμενης οικοδομής.
Σεισμός 3ης Ιουλίου 2003. Αιανή Κοζάνης.
Πλάγια ρωγμή με βάθος, στο εσωτερικό νεόκτιστης οικίας.
Σεισμός 3ης Ιουλίου 2003. Αιανή Κοζάνης.
Ρωγμές και πτώση παραθύρου διώροφης οικίας.
1ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2431020099
Περιβαλλοντική ΟμάδαΓ5 Γυμνασίου 2014-15
ΣυντονιστέςΜούτος Χρήστος
Σπανού Ευαγγελία
Καρνέζης Αθανάσιος
Βαρούσι Τρικάλων. Είναι η συνοικία της αρχαίας πόλης των Τρικάλων. Το 1995 ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών έγινε αισθητότατος στα Τρίκαλα.
Βαρούσι Τρικάλων. Είναι η συνοικία της αρχαίας πόλης των Τρικάλων. Το 1995 ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών έγινε αισθητότατος στα Τρίκαλα.
Βαρούσι Τρικάλων. Είναι η συνοικία της αρχαίας πόλης των Τρικάλων. Το 1995 ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών έγινε αισθητότατος στα Τρίκαλα
Βαρούσι Τρικάλων. Είναι η συνοικία της αρχαίας πόλης των Τρικάλων. Το 1995 ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών έγινε αισθητότατος στα Τρίκαλα.
Βαρούσι Τρικάλων. Είναι η συνοικία της αρχαίας πόλης των Τρικάλων. Το 1995 ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών έγινε αισθητότατος στα Τρίκαλα.
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2105694598
Περιβαλλοντική ΟμάδαGLOBE 2014-15
ΣυντονιστέςΙΩΑΝΝΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Το διδακτήριο του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω πριν τον φονικό σεισμό του 1999.Το πέρασμα του Εγκέλαδου όμως προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτήριο, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί και στη θέση του κατασκευαστεί το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω, ενώ το Λύκειο μεταφέρθηκε σε άλλο κτήριο.
Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε ζημιές πάρα πολλά κτήρια της περιοχής. Ένα αξιοπρόσεκτο παράδειγμα είναι και η ζημιά που έπαθε το καμπαναριό της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στη διασταύρωση της Λεωφόρου Κηφισού (ποτάμι) με την οδό Λένορμαν στο Περιστέρι.

Ένα απομεινάρι του σεισμού του 1999 που στέκεται όρθιο μέχρι σήμερα 16 χρόνια μετά αλλά λαβωμένο και εγκαταλελειμμένο αποτελώντας επικίνδυνο σημείο για γείτονες και περαστικούς . Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γ. Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου στο Δάσος Χαϊδαρίου.
Η ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ του Δήμου Αιγάλεω έχει ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.Μέχρι σήμερα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών έχει συμμετάσχει, είτε προληπτικά είτε καθοριστικά, σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών αλλά και σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις πληθυσμού όπου κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή της.Στη φωτογραφία φαίνεται μια ομάδα από διασώστες σε άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών..
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2299048643
Περιβαλλοντική Ομάδα2ου ΝΗΠ.ΚΑΛΥΒΙΩΝ 2014-15
ΣυντονιστέςΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΚΡΙΒΗ ΛΑΖΑΡΙΝΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ
Ένα από τα πολύ παλαιά κτήρια της πόλης των Καλυβίων είναι το σημερινό πνευματικό κέντρο, το οποίο στέγασε αρχικά το 1ο Δημοτικό σχολείο και εν συνεχεία από το 1912 ως το 1976,την πρώτη κοινότητα των Καλυβίων.
Κτήρια αναπαλεωμένα στο χώρο της πλατείας των Καλυβίων πίσω από το ιερό, του Ι.Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας η οποία θεμελιώθηκε το 1927.
Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο δρόμο που οδηγούσε από την κεντρική πλατεία των Καλυβίων προς το νεκροταφείο της πόλης και σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτή.
Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε και ως καφενείο.
Χρονολογείται γύρω στο 1920
Το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο το οποίο στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων από το 1930 έως και σήμερα.
Αγροτική κατοικία των Καλυβίων από τις παλαιότερες της περιοχής,τμήμα της οποίας κατοικείτο έως πριν 4 χρόνια.
Πιθανή Χρονολογία κατασκευής μεταξύ των ετών 1896 -1900.
2ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2221042743
Περιβαλλοντική ΟμάδαΚλασικό / Ολοήμερο τμήμα 2014-15
ΣυντονιστέςΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΕΝΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ- ΚΟΝΤΖΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΤΖΑΜΙ ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ ΚΑΜΑΡΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΤΣΙΚΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

2ο Δημοτικό σχολείο Ρίζας
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2695094027
Περιβαλλοντική ΟμάδαΣΤ Δημοτικού 2014-15
ΣυντονιστέςΒαγγοπούλου Αικατερίνη
Το αρχοντικό του Πέττα στον Άγιο Δημήτρη
Θόλος που οδηγεί σε εξωτερική σκάλα για το “Ανώι”, Αγ. Πάντες
Το παλιό Καζίνο στους Αγίους Πάντες
Παλιό αρχοντικό ποκιλοτρόπως πληγωμένο….. Αγ. Πάντες
Φούρνος στη “γωνιά” στο “κατώι” σπιτιού.
Γυμνάσιο Βουνάργου
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2621051266
Περιβαλλοντική Ομάδα 
ΣυντονιστέςΧΟΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΣΕΙΣΜΟΣ:Στις 8 Ιουνίου 2008 περίπου στις 15:30 το μεσημέρι και ενώ η οικογένειά μου και εγώ ετοιμαζόμασταν να κοιμηθούμε, ακούσαμε μια δυνατή βοή να έρχεται από μακριά. Πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει νιώσαμε την γη να κουνιέται κάτω απ’ τα πόδια μας. Τότε βγήκαμε όλοι έξω φωνάζοντας: «Σεισμός, σεισμός!!!». Κοιτάζοντας προς το Βούναργο είδαμε να σηκώνεται ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης. Μετά από λίγες μέρες παρατηρήσαμε ότι ένα μικρό μέρος του λόφου του Βουνάργου είχε πέσει. Υποθέσαμε ότι αυτό είχε προκληθεί από τον σεισμό που είχε γίνει πριν από λίγες μέρες.

Στις φωτογραφίες φαίνεται αυτό που είδαμε από το σπίτι μου.

Ρήγμα Βουνάργου Το ρήγμα του Βουνάργου είναι ένα κανονικό ρήγμα, έχει μήκος 15-20 χλμ. και είναι μεταλπίκο (μετά την αλπική πτύχωση). Εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 R.

Η γεωμορφολογική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας χαρακτηρίζεται από ήπιο ανάγλυφο με μεγάλη εξάπλωση της πεδινής ζώνης και ομαλή μετάβαση στην λοφώδη και ημιορεινή ζώνη. Μετά τη λήξη της Αλπικής ορογένεσης και τη δημιουργία των Ελληνίδων ζωνών, κατά το μέσο Μειόκαινο ξεκινά στον Ελλαδικό χώρο μια νεοτεκτονική δράση. Η σημερινή μορφή του χερσαίου και θαλάσσιου Ελληνικού χώρου διαμορφώθηκε από τη νεοτεκτονική αυτή δράση. Οι τεκτονικές διεργασίες που έλαβαν χώρα σχετίζονται με τη δημιουργία του Ελληνικού ηφαιστειακού τόξου. Το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο δημιουργείται λόγω της σύγκρουσης της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής πλάκας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο πλακών είναι να υποστεί ο Ελλαδικός χώρος διάφορες τεκτονικές φάσεις συμπίεσης και εφελκυσμού με συνέπεια τη διάρρηξη του σε ένα πολλαπλό σύστημα ρηγμάτων. Συνέπεια των διαρρήξεων είναι η πολλαπλή εισβολή της θάλασσας και η απόθεση Νεογενών και Τεταρτογενών ιζημάτων. Επίσης απόθεση χερσαίων ιζημάτων έλαβε χώρα στις περιοχές απόσυρσης της θάλασσας, σε όλες τις περιοχές των Ελληνίδων. Οι εφελκυστικές τάσεις έχουν γενική διεύθυνση Βορράς-Νότος και προκαλούν κανονικά ρήγματα ανατολικής- δυτικής διεύθυνσης. Σύμφωνα με την τεκτονική ανάλυση οι μεγαλύτερες ρηξιγενείς ζώνες της περιοχής του Πύργου είναι οι εξής: η ζώνη του Βούναργου-Κατακώλου, η ζώνη Χειμαδιό-Πελόπιο-Ολυμπίας.

Η ρηξιγενής ζώνη του Βούναργου-Κατακώλου είναι ΝΔ-ΒΑ διεύθυνσης και έχει εκτιμώμενο μήκος 25 χιλιόμετρα. Διαπερνά τις ακολουθίες του Βούναργου και του Κατακώλου. Η δράση αυτής της ζώνης ξεκίνησε το Πλειόκαινο και συνέχισε να δρα μέχρι το Ολόκαινο.

Ανατολικά εμφανίζεται δημιουργώντας μονοκλινικές δομές στους σχηματισμούς του Βούναργου και του Περιστερίου. Ενώ δυτικά η ρηξιγενής ζώνη καταλήγει στο Κατάκωλο και όπου και εμφανίζεται στους σχηματισμούς του Κατακώλου υπό μορφή πολλών μικρών ρηγμάτων.

Δημήτρης Κουρκτσόγλου, Παναγιώτης Βέρροιος, Γιώργος Λυκουργιώτης, Γιώργος Αναγνώπουλος, Θανάσης Λίβανος, Θανάσης Πολυζώης

A’ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΛΗΞΟΥΡΊΟΥ
Τηλέφωνο Σχολικής Μονάδας2671091870
Περιβαλλοντική Ομάδα 
ΣυντονιστέςΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ- ΚΑΜΗΛΟΥ
Παραλία Ληξουρίου, 3/2/2015
Κουζίνα σπιτιού στα Χαβδάτα Ληξουρίου 3/2/2015
Παραλιακός δρόμος, Ληξούρι 3/2/2015
Εργατικές κατοικίες, σπίτι γιαγιάς μας στο Ληξούρι, 3/2/2015
Εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι,3/2/2015